Behandeling bij tandarts werd niet bewust duurder gemaakt

0

Een tijd geleden startte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) een pilot waarbij tandartsen zelf prijzen mochten bepalen maar de proef werd vorig jaar vroegtijdig stopgezet. De organisatie concludeerde toen dat de prijzen voor mondzorg gemiddeld met 10 procent omhoog gingen. Nieuw onderzoek toont echter aan dat de tandarts en mondhygiënist de behandelingen niet bewust duurden maakten.

Onderzoeksbureau Milliman verrichte het onderzoek in opdracht van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT). Hieruit blijkt dat de proef met vrije tarieven er niet voor zorgde dat tandartsen misbruik maakten van de situatie. Prijzen gingen niet bewust omhoog, maar de NZa zou verkeerde berekeningen hebben gemaakt.

Er was enkel sprake van een inflatiecorrectie, blijkt uit berekeningen van Milliman. Het ANT kon de gegevens van de NZa verkrijgen op basis van de Wet openbaarheid van bestuur (WOB). Vervolgens vroeg de organisatie aan het onderzoeksbureau om de berekeningen onder de loep te nemen.

Vrije tandartstarieven geen succes

De marktautoriteit heeft verkeerde vergelijkingen gemaakt met tarieven van 2011 en 2012, legt Jan Willem Vaartjes uit. Hij is voorzitter van de Associatie Nederlandse Tandartsen (ANT). De ene keer nam de ANT wel een verdoving mee en de andere keer werd deze buitenschot gelaten. Zo leek een wortelkanaalbehandeling in sommige gevallen veel duurder.

Edith Schippers, minister van Volksgezondheid, ontwikkelde het experiment met vrije tandartstarieven. Het pilot zou oorspronkelijk drie jaar duren maar werd na een halfjaar al stopgezet. Nu hanteren de specialisten weer een systeem op basis van vaste prijzen. Echter zouden tandartsen nog steeds last hebben van een slecht imago. “Hebben ze nu wel of niet de prijzen verhoogd?”

Share.

About Author

Leave A Reply