Depressie verhelpen

0

Iedereen is wel eens een moment neerslachtig of somber in zijn leven. Dat kan een hele normale reactie zijn op vervelende gebeurtenissen zoals het overlijden van een familielid of een geliefde.

Bij sommige mensen kan het gevoel van somberheid echter het hele leven overnemen. Zij hebben dan niet meer last van “gewone” somberheid, maar van een klinische depressie. Dat is een aandoening die bij veel mensen voorkomt en die gelukkig goed te verhelpen is. Of dat nu is met behulp van een klinische psycholoog of met behulp van medicatie.

Wat is een depressie?

Het verschil tussen gewone somberheid en depressie is heel duidelijk vast gelegd door de Amerikaanse vereniging van psychologen, de APA. Deze vereniging brengt met enige regelmaat een handboek uit waarin beschreven staat waar iemand aan moet voldoen om een depressie te hebben. In de huidige versie moet iemand voldoen aan de volgende kenmerken om als depressief gekenmerkt te worden:

  • Gedurende de dag vaker wel dan niet last van sombere, neerslachtige gevoelens hebben.
  • Weinig plezier meer hebben in dingen waar je voorheen nog wel plezier in had

Dit zijn de hoofdelementen van depressie. Hierbij is het wel belangrijk om uit te sluiten dat je geen lichamelijke aandoeningen hebt en dat je geen medicatie gebruikt die deze verschijnselen kunnen veroorzaken. Ook is er geen sprake van een depressie als je net iets vreselijks meegemaakt hebt zoals het overlijden van iemand die je dierbaar is.

Daarnaast zijn er nog zogenaamde secundaire kenmerken zoals gewichtsverlies (of juist enorm in gewicht aankomen), moeheid en problemen met concentratie.

Deze klachten moeten minimaal zes maanden aanhouden voordat er sprake is van een depressie.

Wat kun je doen om een depressie te verhelpen?

Zoals je begrijpt is het hebben van een depressie geen pretje. Gelukkig is er vrij goed iets aan te doen. Je kunt als je met een depressie worstelt in principe kiezen voor twee soorten oplossing: medicatie of psychotherapie. Volgens de richtlijnen van het Trimbos is het verstandiger om in eerste instantie te kiezen voor psychotherapie en daarna pas voor medicatie. Uiteindelijk is de keuze echter aan jou.

Medicatie: Er zijn een hoop verschillende soorten medicatie beschikbaar voor depressie. Als je deze route wilt bewandelen, wordt je geholpen door een huisarts bij de keuze van een medicijn of misschien zelfs door een psychiater. Het heeft dan ook weinig zin om hier de verschillende soorten medicatie te bespreken.

Het is wel handig om te weten dat niet alle psychologen heel enthousiast zijn over medicatie voor depressie. Het lijkt er namelijk op dat lichtere depressies niet heel goed verholpen worden door dit soort medicijnen. Psychotherapie werkt dan beter en daar kun je op den duur weer mee stoppen. Bovendien zitter er aan psychotherapie veel minder nadelen terwijl je bij medicatie last kunt krijgen van verschillende bijwerkingen.

Psychotherapie: 75% van de mensen met een depressie die start met psychotherapie, heeft na afloop van de therapie geen depressie meer. En dat is bijzonder, want deze trajecten duren vaak maar 5 gesprekken. In die tijd kun je vrij snel mensen er weer bovenop helpen zo blijkt.

Belangrijk daarbij is wel dat je de goede therapiesoort kiest. Je doet er goed aan om een therapeut te kiezen die aan cognitieve therapie doet of eventueel aan Acceptance and Commitment Therapy.

 

 

Share.

About Author

Leave A Reply