Hoe regel je de zorgverzekering in het buitenland?

0

Als je binnenkort naar het buitenland gaat voor een lange vakantie of een stage buitenland moet je vooraf goed checken of je wel verzekerd bent voor onvoorziene medische kosten. Je kunt bijvoorbeeld soms je Nederlandse zorgverzekering stopzetten wat je veel geld bespaart. Lees hier de tips zodat ook jij onbezorgd naar het buitenland kunt vertrekken.

Verblijf je een lange tijd in een EU of EER land?

Als je minder dan drie maanden in een EU of EER land gaat verblijven en werken hoef je je nergens zorgen over te maken. Je blijft gewoon in Nederland verzekerd voor medische kosten en als je jonger bent dan 18 bent je zelfs nog met je ouders mee verzekerd! Als je langer dan drie maanden wilt blijven en gaat werken moet je je verzekeren in het land van bestemming. Dat betekent dat je de zorgverzekering in Nederland stop mag zetten. Dat kan via een formulier van de Sociale Verzekeringsbank. Belangrijk is dat je bij terugkomst je loonstroken nog hebt om te bewijzen dat je gewerkt hebt in het land van bestemming.

Verblijf je een lange tijd in een verdragsland?

In verdragslanden ben je op de eerste dag dat je begint met werken niet meer verzekerd in Nederland. Australië is bijvoorbeeld zo’n land. Als je naar Australië reist om te gaan werken moet je dus zorgen dat je in Australië verzekerd bent voor medische kosten. Ook hier is het van belang dat je je loonstroken bewaard om te bewijzen dat je hebt gewerkt.

Vraag het na bij je verzekeraar

Voordat je begint met een baantje in het buitenland is het erg verstandig om bij je verzekeraar op te vragen hoe het allemaal in elkaar steekt en hoe je jezelf moet verzekeren. Niet alleen een zorgverzekering is handig, maar een reisverzekering zal je wellicht ook nodig hebben. Je kunt veel dingen overigens ook navragen bij je werkgever, aangezien die waarschijnlijk veel ervaring heeft met werknemers en verzekeringen.

Share.

About Author

Leave A Reply