Tramadol, een zwaar medicijn

0

Tramadol is een medicijn dat veel wordt voorgeschreven aan patiënten met hevige pijn. Het medicijn heeft een morfineachtige werking. Het zorgt er dan ook voor dat de pijn minder wordt. Het wordt voorgeschreven bij hevige pijn, artrose en zenuwpijn. De werkzame stof in het medicijn is tramadol en valt onder de medicijngroep opioïd. Het medicijn heeft veel overeenkomsten met de pijnstiller morfine, maar is het minder sterk dan morfine.

Verkrijgbaarheid

Het medicijn tramadol is sinds 1977 op de Nederlandse markt verkrijgbaar onder merknamen als Tramal en Tramagetic. Ook is het bij veel apotheken te koop als een merkloos product. Het medicijn kan op diverse manieren worden toegediend. Tramadol is op de Nederlandse markt verkrijgbaar als injectie, zetpil, (bruis)tablet, capsule en druppelvorm. De tablet en capsule is ook verkrijgbaar als retard medicijn. Een retard tablet of capsule heeft een vertraagde afgifte. Hierdoor ontstaan minder snel bijwerkingen van het medicijn, zoals maagklachten, en wordt het medicijn beter opgenomen door het lichaam.

Tramadol en paracetamol

Het medicijn wordt ook vaak in combinatie met een ander medicijn toegediend. Dat is niet vreemd aangezien tramadol alleen de pijn aanpakt en niet de oorzaak van de pijn. Een veel geziene combinatie is met een andere pijnstiller. Dit wordt zaldiar genoemd en is een combinatie van paracetamol en tramadol ineen. Het is onder het merk zaldiar te verkijgen of als een merkloos product bij vrijwel iedere apotheek in Nederland.

Bijwerkingen

Net als iedere medicijn kan tramadol leiden tot bijwerkingen. Veel voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid en sufheid. Veel patiënten moeten de eerste weken wennen aan het medicijn, omdat het een relatief zwaar medicijn is. Het lichaam reageert hier behoorlijk op, waardoor het lichaam suf wordt. Kijk hier voor meer informatie over de tramadol bijwerkingen.

Share.

About Author

Leave A Reply