Wat is ketose?

0

Ketose is een metabolische staat van het lichaam waarbij de energie wordt gehaald uit ketolichamen in het bloed. In een normale situatie voorziet glucose het lichaam van energie en niet ketolichamen. De meeste lichaamscellen kunnen glucose en ketolichamen gebruiken voor energie. Bij het gebruiken van glucose voor energie kan een hoog insulineniveau ervoor zorgen dat er sneller vetten worden opgeslagen. De vetten worden ook tegengehouden om gebruikt te worden voor energie. In het geval van ketose kunnen de vetreserves snel gebruikt worden voor energie. Ketose is een onderdeel van het ketogeen dieet. Dit dieet wordt gebruikt als behandeling tegen epilepsieaanvallen  bij kinderen. De aanvallen kunnen bij kinderen verminderd worden door het dieet te volgen.

Ketonen
Er bevinden zich bij ketose veel ketonen in het bloed. Het insuline niveau en bloedsuikergehalte is laag. Dit komt doordat er geen koolhydraten gegeten worden of maar heel weinig. De ketonen worden door de lever geproduceerd als de glycogeenvoorraden leeg zijn. De ketonen die voornamelijk voor energie worden gebruikt zijn acetoacetaat en β-hydroxybutyraat. Deze ketonen worden gereguleerd door insuline en glucagon.

Ketose tijdens de nachtrust
Tijdens de slaap is het normaal dat het lichaam overgaat tot ketose. Het krijgt dan immers geen koolhydraten toegediend en de voorraden worden gebruikt. Het lichaam gaat vervolgens weer over op glucose na de eerste maaltijd met koolhydraten. Om in ketose te blijven is het nodig om te vasten of gebruik te maken van een koolhydraatarm dieet. Op deze manier wordt ketose bijvoorbeeld gebruikt om de epilepsie aanvallen bij kinderen te verminderen.

Share.

About Author

Leave A Reply