Overbeharing in veel gevallen erfelijk bepaald

0

Bij overbeharing groeien er dikke haren op plekken op het lichaam waar geen of zeer weinig haar hoort te groeien. Overbeharing wordt ook wel hirsutisme genoemd en is een afwijking.

Mannen

Mannen krijgen in de pubertijd te maken met de eerste tekenen van overbeharing, waarbij er dikke, donkere, lange en stugge haren gaan groeien onder invloed door testosteron en dihydrotestosteron. Dit zijn mannelijke hormonen.

Vrouwen

Over het algemeen hebben westerse vrouwen minder last van deze aandoening dan vrouwen rond het Middellandse Zee-gebied en Aziatische vrouwen. Bij veel vrouwen valt overbeharing niet echt op, omdat zij de mannelijke hormonen in vele mindere mate hebben. Het kan echter zijn dat haar plotseling donkerder gaat worden en dikker van structuur wordt. Dan beginnen de haren wel op te vallen. In Noord-Amerika en Europa heeft slechts 10% van de bevolking te maken met overbeharing. Vrouwen hebben wel beduidend meer kans op deze aandoening na de overgang. Zo’n 80 procent krijgt last van overbeharing.

Taboe

Er heerst een taboe op overbeharing, ondanks het feit dat het op grote schaal voor komt bij mannen en vrouwen. Vooral vrouwen hebben hier grote moeite mee en schamen zich voor de lange, donkere haren op bijvoorbeeld de bovenlip, borsten, rug of andere plekken waar ze geen haar willen hebben groeien. Overbeharing is echter een subjectief begrip, want sommigen vinden kleine, lichte donshaartjes op de buik of haargroei op de bikinilijn al overbeharing, terwijl anderen zich pas storen aan haar als het echt zichtbaar in het gezicht begint te groeien.

Oorzaak

Veelal is overbeharing genetisch bepaald. Vaak zijn de haarzakjes overgevoelig voor dihydrotestosteron, een mannelijk hormoon gevormd uit testosteron. Soms maken de eierstokken gewoonweg te veel van dit hormoon aan, wat het gevolg zou kunnen zijn van een tumor. Het kan ook zijn dat bepaald medicijngebruik haren langer en donkerder maakt. Overleg hiervoor altijd met een arts of specialist. Kom je maar niet van je ongewenste haar af en heeft scheren weinig zin, dan kun je er over nadenken om het permanent te laten verwijderen door laserontharing.

Share.

About Author

Leave A Reply